zaterdag 7 november 2009

Vaardigheden van een tekstschrijver

Uitstekende taalvaardigheid. Je moet het vermogen bezitten om allerlei soorten teksten te schrijven die foutloos zijn. Voor je werkgever of opdrachtgever ben je de taalspecialist, soms ook voor andere talen dan het Nederlands.

Analytisch kunnen denken. Je moet als tekstschrijver vaak communicatievraagstukken oplossen. Bijvoorbeeld wanneer je een lastig onderwerp moet verwerken tot een artikel dat voor iedereen toegankelijk is. Of wanneer je een politiek gevoelige kwestie als een bezuinigingsmaatregel op diplomatieke wijze wil beschrijven. Ook een speech opstellen kan behoorlijk moeilijk zijn.

Plannen en organiseren. Vaak weet je niet precies van te voren hoeveel tijd het maken van een tekst in beslag gaat nemen, terwijl je je eigen planning en deadlines in veel gevallen wel moet aanpassen aan die van van anderen uit je werkomgeving.

Mondeling communiceren. Je schrijft niet alleen veel, maar moet ook in staat zijn op een vruchtbare manier samen te werken met je opdrachtgever. Met andere woorden: tekstschrijvers moeten ook regelmatig veel praten over het afgeleverde werk.

Daarnaast moeten uiteraard hun schriftelijke vaardigheden perfect in orde zijn.
Creativiteit. Je moet in staat zijn steeds andere onderwerpen op een originele manier te belichten. Je kunt gemakkelijk nieuwe oplossingen verzinnen, maar je gebruikt je creativiteit ook om bijvoorbeeld je goed aan bepaalde beperkingen of regels te houden.

Zakelijk inzicht. Je moet op de hoogte zijn van wet- en regelgeving op het gebied van auteursrecht. Mag een redacteur jouw stukken overal en altijd herpubliceren?

Mag een ander jouw teksten gebruiken en mag jij omgekeerd altijd andermans teksten 'lenen'?

Geen opmerkingen: